• Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.

Så här läser du och lyssnar samtidigt

Nu kan dina elever läsa e-boken och lyssna på ljudboken samtidigt. Det kräver att boken finns tillgänglig i BookBites som både e-bok och ljudbok.

Det kan vara trevligt att både läsa och lyssna om det är en längre text, eftersom den mänskliga läsningen är mycket trevligare att lyssna på än den digitala läsningen av en e-bok. Det är dock inte möjligt att markera orden längs vägen om du använder ljudboksläsningen när du läser. Detta kräver att eleven kan följa texten och vända blad när läsaren når längst ner på sidan. Det kan dock hjälpa eleven att fokusera på att lyssna eftersom ögonen har något att fokusera på, till skillnad från när man bara lyssnar på en bok.

Så här fungerar det:

1) Om e-boken även finns som ljudbok visas två alternativ när man trycker på uppspelningsknappen i det nedre vänstra hörnet. Eleven väljer "Ljudbok" eller "Högläsning".

Om boken inte finns tillgänglig som ljudbok har eleven endast möjlighet att få boken uppläst med en syntetisk röst, men med orden markerade längs vägen.

2) Eleven trycker på "play" och ljudboken börjar. Eleven måste följa texten och vända blad när läsaren når längst ner på sidan.

När eleven öppnar boken igen nästa gång de behöver läsa, kommer BookBites ihåg var de befinner sig i e-boken och den medföljande ljudboken. På förstasidan under "Mina böcker" är endast e-boken listad som lånad. Den tid som läggs på att läsa på detta sätt räknas i elevens lässtatistik på samma sätt som e-böcker, ljudböcker och pappersböcker.

3) I elevens översikt över läsning visas denna typ av läsning som läsning i en e-bok, men med "Lyssna och läs" som en associerad funktion och den lästa tiden är skuggad i kolumnen.

Skuggningen med "Lyssna och läs" kännetecknas av att eleven antingen har lyssnat på ljudboken samtidigt eller har fått texten uppläst med en syntetisk röst längs vägen, där orden kontinuerligt markeras.