• Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.

Varför låter uppläsningen konstig?

Högläsningsfunktionen i BookBites fungerar genom att söka efter högläsningsverktyg på själva enheten.

Om du upplever en konstig engelsk röst när du vill läsa högt kan det bero på att du bara har en engelsk läsröst tillgänglig på din dator.

I så fall rekommenderar vi att du använder det läsprogram som du förmodligen redan använder i skolan. Det kan vara CD-word, AppWriter eller Intowords. Eleverna använder helt enkelt programmet som de normalt gör för att läsa högt i BookBites.

Har du en Chromebook?
Använd guiden nedan för att ändra dina inställningar så att du kan läsa högt på svenska!

På en Chromebook kan du ändra inställningarna för högläsning på svenska.

Du kommer att behöva gå igenom några tråkiga steg, men sedan kommer du att kunna läsa högt på svenska - även i BookBites.

Gör så här för att ändra inställningarna på din Chromebook:

1. Tryck på de tre små prickarna i det övre högra hörnet av webbläsaren Chrome
2. Välj "Inställningar"
3. Välj "Avancerat"
4. Öppna "Hjälpfunktioner"
5. Välj "Hantera hjälpfunktioner"
6. Välj "Talinställningar för högläsning"
7. Under "Högtalare", välj "Inställningar" för "Chrome OS inbyggda text-till-tal-tillägg"
8. Vid "Svenska" - tryck på "Installera"
9. Stäng sedan fliken för att komma tillbaka till "Inställningar"

10. Öppna "Hantera hjälpfunktioner" igen
11. Välj "Talinställningar för högläsning"
12. Under "Förhandsgranska" -> "Förhandsgranska röst" -> Välj "Svenska - Chrome OS"
13. Under "Favoritröster" -> Välj "Chrome OS Svenska"

Nu är du äntligen redo att gå tillbaka till BookBites och den bok som du vill ha uppläst på svenska.

När du återvänder till BookBites, ladda om sidan för säkerhets skull.

Hurra, hurra! Nu har du kommit i mål och kan få en svensk röst att läsa för dig från din Chromebook!